wkłady kominkowe – spalanie

Faza schnięcia:
Odparowanie wody (100°C)
Faza odgazowania:
100°C i 150°C : popękanie i odgazowanie substancji zawartych w drewnie oraz rozkład termalny drewna
>150° C : szybkie zwiększenie produkcji gazów
225°C : zapłon gazów wraz z emisją ciepła (musi być dostępna odpowiednia ilość tlenu).
Faza ostatecznego spalania:
Obecność biało spalającego się węgla drzewnego, który pali się wolno i niemal bez płomienia.
Zapewnienie odpowiednich warunków do przebiegu wszystkich faz gwarantuje uzyskanie pełnej efektywności spalania drewna.
Okazuje się, że w procesie spalania niezwykle istotne jest również odpowiednie ułożenie rewna w palenisku.

Niezależnie od wybranego gatunku drzewa opałowego należy pamiętać, iż zwiększenie wilgotności drewna o 10% powoduje spadek jego kaloryczności aż o 17%.Na prawidłowo przebiegający proces całkowitego spalania drewna składają się 3 fazy:

Równie często stosowane, lecz wykazujące mniejsze właściwościgrzewcze oraz stosunkowo szybki proces spalania posiadają drzewa liściaste zaliczane do miękkich czyli: topola, osika, jesion. Dodatkowo gatunki drzew miękkich są trudniejsze w przechowywaniu. Pozostają jeszcze drzewa żywiczne które posiadają bardzo wysoką kaloryczność, która zapewnia powolne spalanie przy równomiernym i długim oddawaniu ciepła jednakże stosowanie tych gatunków wiąże się z wydzielaniem smoły, która zalegając w przewodach kominowych zmniejsza ich światło.

GDY KAWAŁKI DREWNA UŁOŻONE SĄ ZBYT BLISKO SIEBIE – TRUDNOŚCI Z DOPŁYWEM POWIETRZA ZATRZYMANIE SPALANIA LUB ISTOTNA ILOŚĆ NIESPALONEGO DREWNA
PRAWIDŁOWE ROZMIESZCZENIE KAWAŁKÓW DREWNA – OPTYMALNE SPALANIE KAWAŁKI
DREWNA UŁOŻONE ZBYT DALEKO OD SIEBIE – ZBYT NISKA TEMPERATURA NIEWYSTARCZAJĄCA PIROLIZA efekt – ZATRZYMANIE SPALANIA

Dzień po dniu FONDIS uosabia jakość i postęp w dziedzinach tak zróżnicowanych jak technologia, wydajność, design i ekologia, zwracając równocześnie uwagę na wszechobecny we współczesnym świecie aspekt “przyjemności bez ograniczeń”. Wszystkie urządzenia stanowią kulminację polityki jakości.

Możliwość komentowania jest wyłączona.