Współczesny catering

Od jakiegoś czasu na naszym rynku pojawia się coraz więcej firm cateringowych. Cóż to takiego jest ten catering?
Mówiąc w skrócie jest to sprzedaż wyżywienia na wynos.
Do grupy firm, które zajmują się cateringiem należą wszelkie restauracje, czy pizzerie, oferujące klientom swoje dania z dostawą pod wskazany adres. Czasem jest to pojedynczy obiad, a czasem wyżywienie dla dużej grupy osób, na przykład dla firm podczas imprezy lub szkolenia.
Potrawy oferowane w ramach cateringu mogą być przygotowywane w kuchni firmy organizującej catering lub na miejscu u klienta, np. jeśli jest to na przykład obsługa cateringowa wesela, a miejsce w którym jest ono organizowane umożliwia przygotowanie posiłków. Wtedy firma cateringowa zajmuje się ustaleniem menu, zakupem potrzebnych produktów, zorganizowaniem pracowników, którzy przygotują posiłek i podadzą go do stołu, a po imprezie posprzątają naczynia.
Dziś już mało kto organizuje większe imprezy, jak wesela, chrzciny, komunie i tak dalej, na własną rękę. Nie opłaca się. Lepiej zapłacić za catering, w ramach którego ktoś inny wykona za nas całą pracę, a my będziemy mogli bawić się razem z gości zamiast ciągle biegać do kuchni.
Zorganizować dobry catering wcale nie jest łatwo. Niezbędny jest do tego niezwykły zmysł organizacyjny, konieczne jest bowiem skoordynowanie działań na wielu frontach. Nie wystarczy ugotować obiad, trzeba jeszcze podać go w odpowiedni sposób.
Na pomysł organizacji cateringu wpadła gospodyni domowa, kobieta, która prowadząc gospodarstwo domowe postanowiła pomóc mężowi w zarabianiu pieniędzy. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, a zapotrzebowanie przerosło najśmielsze oczekiwania wszystkich.
Dziś nie jest już tak łatwo. Firm cateringowych jest bardzo dużo – nie wystarczy po prostu dobrze gotować. Zwłaszcza, że obecnie właściciel firmy cateringowej nie gotuje raczej osobiście. Wynajmuje w tym celu kucharzy, którzy przygotują zamówione potrawy, kelnerów, którzy je podadzą, obsługę, która posprząta po imprezie.
Catering wymaga sporych nakładów finansowych. Potrzebne jest odpowiednie zaplecze kuchenne, które spełni wymagania SANEPIDu, a także ogromna ilość zastawy stołowej, talerzy i sztućców. Same piece i piekarniki pochłoną ogromne pieniądze, przecież będą tu przygotowywane potrawy dla większej ilości gości. Jest to jednak inwestycja, która powinna się w krótkim czasie zwrócić. Dobra firma cateringowa zawsze znajdzie masę głodnych klientów do nakarmienia.

Możliwość komentowania jest wyłączona.