Ma w domu pewnie jeden rodzaj kieliszków, zakupiony z jakimś kompletem zastawy stołowej i jest zadowolony z tego że nie musi podawać tego jakże szlachetnego trunku w szklankach na przykład. Jakie mamy w domu szkło do wina? Zazwyczaj są to właśnie kieliszki do wina białego. Krótkie nóżki i bardzo zaokrąglone czarki. Te do czerwonego mają bardziej dostojny wygląd.
Może wydaje się to nieco kuriozalne i niektórzy są tego nieświadomi, ale rozróżnia się specjalne kieliszki do wina białego oraz kieliszki do wina czerwonego. I posiadając takie wina w domu trzeba pamiętać, aby w razie konieczności służyć je w odpowiednim szkle. Ale oczywiście o takich szczegółach pamiętają i wiedza przede wszystkim ci, którzy się tym jakoś interesują.
Do wina, które ma znacznie mniejsze właściwości lecznicze niż wino czerwone i które jest znacznie mniej dystyngowane i eleganckie niż wino czerwone. Tak to już jest, że to czerwone wino uważane jest choćby podświadomie za to bardziej eleganckie, luksusowe. Stąd tez kieliszki do niego są wydłużone, mniej pękate. Natomiast kieliszki do wina białego mają krótsze nóżki i są bardziej okrągłe w kształcie. To są chyba te najważniejsze różnice.
Rozróżnia je przede wszystkim kolor no i smak. Wino białe jest znacznie bardziej łagodne niż czerwone. Różnią te trunki także kieliszki. Mianowicie kieliszki do wina białego powinny mieć krótką nóżkę oraz bardziej pękatą czarkę niż te do wina czerwonego. Kieliszki do czerwonego powinny kojarzyć się z takim luksusem, dostojnością.
A skoro ma ono tak długą tradycję, to musiało się wykształcić bardzo wiele nawyków czy zwyczajów związanych choćby z samym podawaniem owych specjałów. I tak na przykład, na przestrzeni wieków pojawiło się coś takiego jak kieliszki do wina białego i czerwonego. Niemożliwe? Dlaczego? W końcu to dwa zupełnie odrębne trunki i chyba należy się im szczególne traktowanie – oczywiście każdemu z osobna. I tak oto powstało coś takiego jak kieliszki do wina białego.
Tak więc pamiętamy, by odpowiednie wina podawać w odpowiednich kieliszkach. Mając w do wino, pewnie mało kto z nas pamięta o tym, ze należy je odpowiedni podawać. To znaczy, ze jeśli trzymamy je w lodówce, to należy na około pół godziny przed podaniem wyjąć je aby uwolniło swój bukiet. A jeśli już je podajemy, to ważne jest aby pamiętać o tym do jakich potraw jakie wino i w jakim szkle je serwować.