Jesteś jaroszem, a może znudził ci się już klasyczny zestaw śniadaniowy i szukasz inspiracji? Chcesz ograniczyć ilość spożywanych wędlin, niemniej jednak nie masz pomysłu na pyszną i niedrogą odmianę kulinarną? Często przyrządzasz za dużo i nie wiesz, jak wykorzystać z nadmiarem dania?
Jeżeli tak to obowiązkowo wprowadź do do jadłospisu pasty Przepisy na nie są bardzo zróżnicowane, zatem każdy członek rodziny znajdzie na pewno coś dla siebie. Jednymi z bardziej popularnych past są pasty z warzyw, pasta z jaj oraz rybne.
Zazwyczaj past używamy do smarowania chleba. Stanowią bowiem doskonałą alternatywę dla zbyt często jedzonych wędlin. Jednakże z powodzeniem można je wykorzystywać też jako nadzienie do knedli z ciasta ziemniaczanego, pasztecików, pierogów na bazie ciasta tradycyjnego i drożdżowego czy też zwykłych naleśników. Osoby, które nie jędzą mięsa bez wątpienia pokochają pasty sporządzone z warzyw strączkowych, które są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe, gdyż mają mnóstwo wartościowych aminokwasów. Bardzo prosta w przygotowaniu jest chociażby pasta wykonana z zielonego groszku, który wystarczy jedynie wrzucić do wrzącej wody a następnie gotować do miękkości. Miękki zielony groszek należy następnie ugnieść widelcem, dodać odrobinę masełka, soli i pieprzu. Masło można zastąpić olejem albo zdrowszą oliwą z oliwek. Z grochu lub soczewicy można także przygotować wykwintny mus. Przepis na mus jest łatwy. Mus podaje się jako uzupełnienie dań mięsnych. Jego subtelny smak i wspaniały aromat jak również niecodzienną fakturę z pewnością docenią wszyscy domownicy.