Ziemniaki w gastronomii

Ziemniaki to bardzo pyszne i bardzo często wykorzystywane warzywa. W dzisiejszych czasach bez ziemniaków niewielu z nas potrafi wyobrazić sobie współczesną kuchnię. Dania z ziemniaków są nie tylko wyborne, ale też pożywne. Oprócz tego posiadają mnóstwo wartościowych składników. Dawniej były używane oprócz kuchni też do leczenia trudno gojących się ran.

Zapiekanka z ziemniaków

Owoce ziemniaka znają w zasadzie wszystkie narody świata. Są one doceniane zwłaszcza w krajach, w których panuje niedostatek i ubóstwo. Ziemniaki mają spore ilości cukrów złożonych, dzięki którym są pożywne i sycące. Dają wiele energii. Opróćz tego to doskonałe źródło aminokwasów zawierają również takie składniki jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod i witaminę C. Ta ostatnia niestety jest w dużej części tracona w trakcie obróbki termicznej.

Dania z ziemniaków nie cieszą się dobrą opinią wśród dietetyków. Nie są one polecane osobom troszczącym się o swoją sylwetkę czy też pragnącym zrzucić zbędne kilogramy. A szkoda, bowiem ziemniaki same w sobie nie tuczą. Wręcz przeciwnie mają małe ilości kalorii. Jednak gdy spożywamy je z ciężkimi, zawiesistymi sosami ich zawartość kaloryczna gwałtowanie rośnie.

Ziemianki potrafią wzbogacić każdy obiad. Występują zwykle w formie gotowanej, ale nie tylko. Niemałym zainteresowaniem cieszy się także zapiekanka z ziemniaków podawana na wiele sposobów, albo popularne frytki oraz placki. Warto w związku z tym jeść ziemniaki Przepisy, które można zmieniać na mnóstwo sposobów gwarantują, że każdy posiałek będzie prawdziwą, wykwintną ucztą.

Możliwość komentowania jest wyłączona.