Pragniesz stracić na wadze, zatroszczyć się o swoje serce oraz układ krążenia lub wzmocnić odporność? Jeżeli tak, to obowiązkowo sięgaj po ryby, które są nie tylko pyszne, niskokaloryczne, ale w szczególności zdrowe. Z badań wykonanych przez naukowców jasno wynika, że w krajach, w których spożywa się większe ilości ryb oraz owoców morza ludzie są zdrowsi i żyją dłużej.
Dlaczego zatem w Polsce ryby nie są popularne? Dlaczego trzeba inicjować specjalne kampanie, które mają zmobilizować ludzi do spożywania ryb?
Niestety aktualnie ryby nie stanowią fundamentu naszego jadłospisu. Dobrze jeżeli goszczą na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Genezą takiego stanu rzeczy jest ich wysoka cena. Ryby nie należą do najtańszych, zwłaszcza te morskie zatem uważa się je za towar luksusowy. W dzisiejszych czasach ten przysmak spożywamy w większych ilościach z reguły w czasie świat Bożego Narodzenia oraz w trakcie Postu. A szkoda, ponieważ smaczne oraz godne polecenia przepisy na ryby można znaleźć już także w kuchni staropolskiej. Wtedy na stołach triumfy święciły zazwyczaj karasie, leszcze, sumy, szczupaki, ale również popularne aktualnie łososie, śledzie czy też dorsze.
W dzisiejszych czasach panie w kuchni wykorzystują przepisy na ryby pochodzące właściwie ze wszystkich stron świata. Na wieczerzy wigilijnej obok tradycyjnego karpia można spotkać także sushi czy rybę po japońsku – zmodyfikowaną wersję ryby po grecku.
Warto wprowadzać do menu ryby oraz owoce morza. Współczesne przepisy na ryby są na tyle zróżnicowane i ciekawe, że każdy wyszuka coś dla siebie. Systematyczne spożywanie ryb gwarantuje nie tylko zdrowie, ale również długie życie.
Jeśli chodzi o kulinaria ryba przepisy na owoce morza, wołowina, rodzaj mięsa tak na prawdę nie ma najmniejszego znacznie liczy sie pomysł i wykonianie! Smacznego!