Na rynku pojawiła się oryginalna pozycja książkowa pod tytułem „Kuchnie.Kraków”. Jest to opracowanie zawierające fotografie i opisy mieszkań zawierających niesztampowe kuchnie. Kraków szczyci się nie tylko wyśmienitymi smakami, ale i miejscami, w których się to wszystko odbywa. Na pomysł ukazania przekroju różnych stylów w projektowaniu pomieszczeń kuchennych wpadły dwie szacowne szefowe projekty małych domów. Jedna z nich pasjonuje się historią gastronomii a druga fotografią. Obie postanowiły połączyć siły i z pomocą znajomych utrwalić piękne kuchnie. Kraków wybrały ponieważ wywodzą się z tego grodu. Poza tym wielokulturowość i przeszłość stolicy Małopolski dostarczyła im gruntownego materiału do analizy. Album składa się z fotografii oraz opisów. Autorki skupiły się nie tylko na detalach dotyczących aranżacji, ale i na poręczności pomieszczeń i sprzętów. Mamy tu kuchnie nowoczesne ale i te z dawnych czasów. Każda z nich ma swój ewidentny urok i czar. Autorki twierdzą, że wybierały tylko te magiczne miejsca, które w pewien niepowtarzalny sposób do nich przemówiły. Nie było to proste zadanie, jako że, album pierwotnie zakładał tylko 20 pozycji. Czasami jak twierdzi wydawca, miały miejsce przez to spory. Jednakże były one bardzo pobudzające, przez wzgląd na to album prezentuje się teraz tak wyjątkowo. Jest to niespotykana pozycja książkowa dostępna na polskim rynku wydawniczym. Naturalnie mamy wiele książek związanych z wystrojem wnętrz czy wysokim gotowaniem, ale żadna z nich nie łączy tych dwóch przestrzeni. Dodatkowym plusem książki są właśnie recepty kulinarne. Zostały one wydobyte od rezydentów fotografowanych kuchni i z każdym z nich wiąże się jakaś ciekawa przygoda projekty garaży lub opowieść. Nie sposób nudzić się oglądając ten album. Treść wspaniale współgra z fotografiami. Lekko napisana, ale nie banalna magnetyzuje. Również recenzenci nie mieli poważniejszych zarzutów co do tej pozycji. Poza tym książka stała się swoistą promocją regionu. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Pragnący odnaleźć więcej inspiracji i emocji muszą koniecznie zapoznać się z tą książką. Książka ma swoje wydanie w formie tradycyjnej i cyfrowej. W Internecie odniosła sukces i ma już swój fan klub na portalu branżowym. Już wkrótce będzie miało miejsce spotkanie z autorkami na którym będą rozdawane nie tylko autografy, ale i smakowita przystawka – jedna z tych, której przepis znajdziemy w albumie. Kolejną atrakcją ma być quiz sprawdzający wiedzę o Krakowie i jego gastronomicznej historii. Do wygrania będzie samochód osobowy i egzemplarze albumu. Odbędzie się to w jednej z najstarszych księgarni w Krakowie! A więc do zobaczenia i smacznego!
#
Obecnie na rynku prym wiedzie trend bycia „Eko”. Nie powinniśmy tu jednak mówić o modzie, gdyż ta jest niestabilna. Jest to bowiem zwrot za którym idzie zmiana rozumowania oraz stanowiska wobec życia. Aby zaspokoić popyt na rynku jedna z firm zorganizowała pokaz, który zdominowały projekty pod hasłem Eko kuchnie. Kraków przeobraził się na 24-godziny w miejsce ekologicznych wyzwań. Projektanci z branży meblarskiej,artykułów wyposażenia domowego, wykończeniowej oraz nowej myśli inżynieryjnej zjednoczyli swoje siły i próbowali stworzyć model wzorowej kuchni proekologicznej. Najważniejszy był dobór tworzyw, z których miała być zbudowana kuchnia. Po pierwsze wszelkie lub większa część surowców miała być z odzysku. Jeżeli chodzi o umeblowanie nie było z tym większego dylematu. Strapieniem były artykuły gospodarstwa domowego i oświetlenie. Ale i na to znaleziono rozwiązanie. Zbudowano projekty domów parterowych maszynę, która z resztek pożywienia oraz kuchennych odpadów wytwarzało bio gaz, który spożytkowano do oświetlenia kuchennych pulpitów. Innym przedsięwzięciem było zainstalowanie sączków, które zmniejszały zużycie wody oraz równocześnie tą brudną filtrowały do takiego stanu, iż mogła być od nowa zużyta, chociażby do podlewania kwiatów. Dzięki temu systemowi można zaoszczędzić 15 litrów wody miesięcznie. Poza tym kuchnię doposażono w rozdrabniacze, zgniatacze puszek, urządzenie do niszczenia plastiku. Zaopatrzono ją również w segregatory odpadów. Do tego w kuchni możemy wygospodarować miejsce, w którym można zasadzić własne przyprawy. Ogromna rama z roślinami wisi ponad blatem co razem z ultranowoczesnym otoczeniem tworzy wspaniałą całość. Sprzęt AGD został specjalnie wyselekcjonowany pod względem oszczędności wody projekty garaży i poboru mocy elektrycznej. Wszystkie urządzenia zostały tak dobrane, aby były maksymalnie oszczędne. Duża część z nich została zastąpiona przez narzędzia, które trzeba obsługiwać manualnie. Przykładowo wszystkie elektryczne młynki zostały zastąpione ręcznymi. Wielu znawców uważa, iż ten trend odpowiedzialności oraz współgrania z naturą bez wątpienia się utrzyma. Będzie on odnosił się nie tylko kuchni, ale i każdego obszaru w naszym życiu. Nieprzemyślana eksploatacja naszej planety doprowadziła do tego, że będziemy zobligowani zmienić nasze nawyki. Nowe technologie powinny nam w tym pomóc. Niewątpliwie jest to znak naszych czasów. Krzepiące jest jednak to, że i w naszym kraju ludzie doceniają dobre strony płynące z ekologicznego postępowania. Powinno być więcej takich inicjatyw jak Eko kuchnie. Kraków zaś znów stał się wyróżniony zielonym punktem na naszym ekologicznym szlaku.