Tajemnicą perfekcji tortu jest niezależność w wielości sposobów jego wykonania. Dobry cukiernik ma tu dużą swobodę i sam ustanawia recepty.
Tort to rodzaj finezyjnego deseru. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, z reguły nasączane alkoholem lub aromatem. Całość polewa się i ozdabia.
Ciasto tortowe to z reguły ciasto kruche lub biszkoptowe (w różnych smakach – orzechowe, czekoladowe, kawowe kakaowe). Torty nasącza się przeróżnymi alkoholami – wódką, rumem, winem, brandy lub aromatami – waniliowym, pomarańczowym.
Masa łącząca warstwy ciasta tortowego tak jak i samo ciasto bywa różna od konfitury lub dżemu poprzez budyń i krem o różnych smakach na specjalnych masach i bitej śmietanie kończąc. Tort zazwyczaj przyozdabia się polewą, lukrem i przeróżnymi masami. Dodaje się elementy ozdobne – świeże i kandyzowane owoce, czekoladowe listki, posypki, migdały, kawowe ziarna, róże i figurki z cukru, galaretki.
Ciasto biszkoptowe – gatunek lekkiego ciasta przygotowywanego z jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru – bez dodatku tłuszczu. Nieraz część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniona na mąkę ziemniaczaną. Jej dodatek obniża zawartość glutenu w cieście, co sprawia, że jego struktura jest bardzo delikatna.
Ciasto biszkoptowe można przygotować metodą „na ciepło” lub „na zimno”.
Przygotowanie ciasta biszkoptowego metodą „na ciepło” – masę z cukru i jaj ubija się, podgrzewając ją na parze. Podwyższona temperatura masy jajowej (nie może on przekraczać 40 stopni Celsjusza) sprawia, iż zawarty w niej cukier rozpuszcza się, a masa rozrzedza się. Umożliwia to mocniejszego napowietrzenia, co z kolei w znacznym stopniu spulchnia ciasto.
TORT WESELNY – Ślub, poza formalnym sposobem zmiany stanu cywilnego jest czymś więcej. Ludzie łączą się w związku małżeńskim, aby przypieczętować swoją wzajemną miłość. To wydarzenie jest jednym z najpiękniejszych i najważniejszych momentów w życiu. Wszystko w tym wyjątkowym dniu ma tu duże znaczenie w tym również tort weselny, który jest podawany w specjalny sposób. Państwo młodzi częstują się wzajemnie, co ma oznaczać znakomite i słodkie życie. Pan młody dzieli własną radość pomiędzy zebranymi, podając kawałki tortu ślubnego. To ważny moment bez którego nie wyobrażamy sobie ślubu.
Jeśli zadbamy o to aby tort zarówno pod względem estetycznym jak i smakowym spełniaj oczekiwania najbardziej nawet wymagających gości tym wrażenie z całej ceremonii zaślubin i wesela będzie lepsze i na długo pozostanie w pamięci zgromadzonych jako przyjemnie spędzony czas.
Ciasto kruche – gatunek słodkiego lub wytrawnego ciasta o kruchej strukturze. Wytwarza się z niego poza spodami to tortów drobne ciastka lub używa się go jako spodu do ciast owocowych (np. jabłeczników), serników oraz mazurków. Ciasto kruche swą kruchą strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu (proporcja wagowa mąki do tłuszczu powinna wynosić 2:1). Poza wspomnianymi składnikami do ciasta kruchego dodaje się także żółtka jaj, cukier, aromaty oraz sól. Z zasady nie stosuje się środków spulchniających, takich jak np. proszek do pieczenia.