Badania wykazały, że wyciąg z trawy młodego jęczmienia działa antyoksydacyjnie (ocha przed nadmiarem wolnych rodników) hamuje i zmniejsza miejscowy stan zapalny. Enzymy blokują i rozkładają substancje kancerogenne (m.in. smołę tytoniową) ograniczając ryzyko powstawania nowotworów złośliwych. co bezpośrednio przekłada się na zasadność stosowania jęczmienia.
W profilaktyce nowotworowej zalecane jest stosowanie antyoksydantów oraz właśnie Witaminy B17, która bezpośrednio atakuje komórki nowotworowe. Nasz układ odpornościowy, podobnie jak amigdalina, bezpośrednio atakuje komórki rakowe. W związku z tym zalecane jest wspomaganie tego procesu. Ważnym źródłem, powszechnie znanym w naszym kraju, są pestki moreli, bardzo rozpowszechnione w świadomości Polaków. W praktyce witamina b17 występuje w wielu postaciach, głów produktach spożywczych, które łatwo można nabyć w sklepach spożywczych, wielobranżowych i warzywnych.. Witamina B17 występuje w wielu postaciach, ale wyodrębniona i skoncentrowana substancja nosi nazwę letril.
Napój sporządzony z Barley Grass Powder to wodna zawiesina 100% naturalnych składników, biologicznie aktywnych, zawierających wyjątkowo dużą ilość chlorofilu, zapewniająca komplementarne odżywienie ludzkiego organizmu. Barley Grass jest produktem dopuszczonym do obrotu w Polsce w punktach handlowych oraz aptekach (posiada m.in. wpis na BLOZ).
Jęczmień jest wyjątkowy spośród traw zielonych. Młode liście mają dużą zdolność przyswajania substancji odżywczych z gleby. Kiedy jęczmień osiągnie 12-14 cm zawiera witaminy, minerały i białka niezbędne w diecie człowieka oraz chlorofil. Substancje te są łatwo przyswajalne przez przewód pokarmowy, dzięki czemu organizm ma prosty dostęp do ważnych substancji organicznych.
Trawa jęczmienia uzupełnia codzienną dietę naturalną suplementacją w zakresie: aminokwasów, białek i węglowodanów, dostarcza chlorofilu, który alkalizuje płyny ustrojowe, usuwa toksyny, przeciwdziała anemii, niedokrwistości oraz dostarcza witaminę B17 (letril) ważną w profilaktyce wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych.
Należy pamiętać, że w pestkach moreli występuje silnie trująca substancja – cyjanek potasu. W związku z tym należy przestrzegać ściśle ilości spożywanych pestek moreli, gdyż zbyt duża ilość może spowodować zatrucie naszego organizmu.