Do młodych win czerwonych dobieramy kieliszki o pojemności 350 – 500 ml, o owalnym kształcie, zwężające się u góry.
Duże kieliszki 550-700ml o balonowym kształcie są idealne do win starzonych. Do szlachetnych win najlepiej stosuje się bardzo dużych kieliszków o pojemności do 1050 ml. Do białych i różowych win wytrawnych i półwytrawnych najlepsze będą niezbyt duże kieliszki o pojemności 300 – 400 ml lekko zwężające się ku górze. Do szampana i win musujących najodpowiedniejsze są wydłużone kieliszki typu flute lub tulip. Porto i sherry należy podawać w małych, zwężających się ku górze kieliszkach.
Niestety kieliszki kryształowe są droższe od wykonanych ze szkła sodowego. Różnica w smaku wina jednak jest znaczna. Wszyscy znawcy wina nie wyobrażają sobie degustacji bez zastosowania kieliszków kryształowych. Do wyboru jest wielu producentów głównie z Europy.
Wykwintne wino potrzebuje doskonałych kieliszków. Chwyt reklamowy? Otóż nie. Różne smaki wyczuwamy na różnych miejscach języka. Kształt kieliszka determinuje nam strefę na języku w jakie trafi pite przez nas wino. Nawet subtelne różnice w kształcie wpływają znacznie na smak wina.
Kieliszki do wina powinny być dobrane do rodzaju wina, aby właściwie ocenić jego właściwości smakowe, aromat oraz barwę. Powinny być wykonane z bezbarwnego, gładkiego oraz możliwie najcieńszego szkła. Cienkie szkło kryształowe najlepiej zdaje tu egzamin. Wino degustujemy trzymając kieliszek tylko za nóżkę, aby niepotrzebnie nie ogrzewać wina. Nóżka więc, nie powinna być zbyt krótka.
Pijąc wino w szerszych kieliszkach głowę trzymamy prosto. Kieliszek umożliwia swobodny przepływ wina bez mocnego przechylania. Efektem jest pierwszy kontakt wina z kubkami smakowymi z przodu języka, a ta jego część odpowiada za słodkie smaki. Jeśli czara kieliszka jest lekko zamknięta, pijąc wino musimy nieco pochylić głowę. W efekcie kubki smakowe z tyłu języka mają jako pierwsze okazję odczuć smak wina. Odpowiadają one za detekcję smaków gorzkich i kwaśnych. Dlatego też, młodsze wina będą pełniej odbierane.