Ryż to jedno z bardziej popularnych warzyw używanych na całym świecie. Jego historia nie jest do końca poznana. Niemniej jednak wiemy, że prawdopodobnie te pyszne i bardzo sycące niewielkie ziarna przewędrowały do Europy z terenów Azji i Ameryki Północnej. W czasach współczesnych ryż kojarzy nam się przede wszystkim z Chinami, gdzie prawdę mówiąc stanowi niezwykle istotnym element kultury. W Europie warzywo to zagościło dzięki Arabom i szybko uzyskało ogromną sławę.
Odmian ryżu jest sporo. Najzdrowszy jest ryż z pełnego ziarna, w Polsce jednakże zadajmy się ryżem białym, czyli polerowanymi, pozbawionym wartościowych składników ziarenkami. Ryż powinniśmy wybierać w zależności od typu dania. Jeśli zamierzamy przyrządzić sałatkę, wtedy świetna będzie odmiana długoziarnista, która nie skleja się. Natomiast amatorzy sushi powinni gustować w odmianach krótkoziarnistych wyróżniające się tym, że po ugotowaniu są bardzo kleiste i łatwo dopasowują się do siebie.
Dania z ryżem są nieskomplikowane, zatem ryż na pewno docenią osoby, które nie chca tracić czasu na spędzanie godzin przy kuchni. W Polsce ryż stosowany jest przede wszystkim jako składnik farszów, sałatek oraz dodatek do potraw głównych. Najmłodsi zajadają się przepysznym ryżem z jabłkami, zaś dorośli coraz częściej gustują w popularnym risotto. Warto jednak wprowadzać do menu nowe, nieznane przepisy Ryż to rewelacyjna i zwłaszcza zdrowa alternatywa dla popularnych i być może nazbyt często konsumowanych ziemniaków.