Porady kuchenne dotycząca jajek. Pękające jajka przy gotowaniu to często duży problem. Wylewające się wnętrze jajka skutecznie jest w stanie wysmarować powierzchnię w której gotuje się woda. Jak postępować by zabezpieczyć się chociaż w małym stopniu przed rozlatywaniem się jajek? Wystarczy zagęścić wodę solą by nawet z pękniętego jajka nie wypłynęło białko z żółtkiem. W tym celu do wody dodajemy pół łyżeczki soli.
Porady kuchenne dotyczące szykowania marynat na zimę mogą na przykład opisywać kilka najczęstszych, łatwych i jednocześnie najbardziej sprawdzonych metod na wykonanie takiej czynności. Porady kuchenne może np. zawierać informacje na temat marynowania przetworów. Samo marynowanie jest procesem marynowania owoców i warzyw za pomocą octu. Zdajemy sobie sprawę z tego np. że kiedyś gdy wiedza o składzie chemicznym octu była niewielka stosowano duże dawki octu… dziś używamy do tego zaledwie zalewy.
Porady kuchenne – szybkie obieranie cebuli. Aby błyskawicznie pozbyć się suchych i mocno przylegających liści cebuli, zanurz warzywo we wrzątku. Inny sposób to przypieczenie cebuli w piecyku nagrzanym do temperatury około 240 stopni. Przez około 7 minut.
Peklowanie. Porady kuchenne zabezpieczająca mięso na 8-20 dni. Peklowanie używamy do mięsa wieprzowego, cielęcego i wołowego. Peklowanie polega na przygotowaniu zalewy z soli wymieszanej z saletrą cukrem, przyprawami oraz wodą. Pilnujmy się bo saletra jest substancją trującą w większej ilości i należy używać jej bardzo ostrożnie. Połową składników nacieramy mięso drugą rozpuszczamy w wodzie.
pozbywanie się plam z obrusów. Porady kuchenne . Rozchlapałeś wino, sałatka wylądowała zamiast na talerzu na obrusie? W kuchni to norma a tego typu sytuacja z pewnością nie przekreśla obrusu z dalszego użytkowania, zwłaszcza w przypadku gdy za czyszczenie weźmiemy się od ręki, nie zostanie ślad po plamie. W przypadku wina, obrus posypujemy gruba dużą ilością soli.