Jesteś smakoszem naleśników? Uwielbiasz się nimi zajadać? Podajesz je na mnóstwo sposobów? Jeżeli tak, to na pewno ciekawi cię skąd w ogóle wywodzą się naleśniki.
Przeszłość naleśników nie jest niezawikłana dlatego, że te powszechne lecz pełne możliwości danie zaczęto spożywać w wielu krajach jednocześnie. Aktualnie uważa się, że ojczyzną naleśników jest byłe Imperium Rzymskie. Jednakże te wyborne placuszki serwowano w wielu obszarach, również w Azji.
Początkowo przepis na naleśniki był niewyszukany. Receptura przewidywała tylko wykorzystanie dwóch składników mąki i wody. Z czasem zaczęto eksperymentować. W każdym kraju wprowadzano własne innowacje, dzięki którym udoskonalano popularny przepis Naleśniki w Niemczech sporządzano z dodatkiem jajek, a w Anglii używano dodatek piwa, w Polsce serwatki, która nadawała im specyficznego, kwaśnego smaku. Naleśniki nie są uważane niestety za danie wykwintne, zwłaszcza w Polsce. A szkoda, bowiem potencjał naleśników tkwi w ich nadzieniu. Im bardziej wykwintne, tym naleśniki smaczniejsze.
Obok naleśników powszechnym, bo bardzo szybkim daniem jest omlet Przepisy na tę łatwą potrawę jajeczną są naprawdę zróżnicowane. Zwykle jemy go z jarzynami lub wędliną. Dzieci jednak kochają słodkie wersje, na przykład z tofii, czekoladą, owocami lub dżemem. Przepis na omlet nie zalicza się do trudnych. Jajka miesza się z małą ilością mąki, wody lub mleka a następnie wylewa na patelnię. Można by rzec, że omlet stanowi szybszą odmianą popularnego ciasta naleśnikowego.