Kanapka to bardzo nieskomplikowane, pyszne i wyśmienite danie, które umie zaskoczyć niejednego wymagającego gościa. Doskonale sprawdza się na domowym, okolicznościowym przyjęciu jako warta uwagi przystawka, studenckiej imprezie, albo na uczelni.
Aktualnie kanapki spożywamy zazwyczaj na pierwsze albo drugie śniadanie. Jednak warto wiedzieć, iż w dawnych czasach były one odświętnymi potrawami, serwowanymi jedynie okazjonalnie. Dziś ich znaczenie w sztuce kucharskiej nie jest tak ogromne, a wszystko za sprawą popularyzacji krojonego chleba. Mimo to powinno się jednak zadbać o właściwy desing kanapki, tak, ażeby była ona atrakcyjną przekąską dla wszystkich domowników.
Wykwintne przepisy na kanapki to takie, w których są wykorzystywane składniki bardzo rzadko stosowane. Dzięki temu kanapki są nie tylko smaczne, ale także oryginalne. Bogactwo produktów i sposób ich łączenia to tajemnica pysznych tostów, sandwiczów czy ozdobnych tartinek.
Przyrządzając kanapki zatroszczmy się zatem o produkty. Najistotniejszym z nich jest oczywiście pieczywo. Najlepiej jeśli wybieramy pieczywo z pełnego ziarna, które ma masę błonnika i wartościowych węglowodanów. Oprócz tego trzeba dbać o jakość pozostałych składników. Wybierając przepisy na kanapki zwracajmy uwagę na zamiłowania kulinarne swojej rodziny. Jeśli dziecko jest niejadkiem trzeba na przykład zmodyfikować kształt kanapki Przepis idealny musi także być dostosowany do okoliczności. Inną formę będą posiadały kanapki podawane na imieninach, inną te przygotowywane do szkoły a jeszcze inną jedzone podczas spotkania z przyjaciółmi.