Suplementy diety – najcenniejszy bezpłatny zbiór składników – zatrzymujących utlenianie komórek. Dostępny, tani i najzdrowszy sposób na pielęgnowanie młodości, ustanowienie odpowiedniego poziomu cukrów w diecie, spalanie niepotrzebnych tłuszczów, polepszenie właściwości układu krwionośnego i pobudzenia intelektualnego. Mnogość witamin i elementów umieszcza ją na jednej z czołowych pozycji z naturalnych sposobów leczenia. Używają ją już od tysięcy lat narody takie jak: Chińczycy, Cesarstwo Japonii i nacje z terenu Azji. Z tego bierze się ich długie życie i bardzo dobry stan zdrowia. W powyższych narodach picie wywarów zielonej herbaty jest tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Brakuje jej w narodach zachodu, ale w ostatnich latach skłania ku sobie licznych zwolenników głównie w gronie ludzi trenujących sport.
Suplementy diety jest napojem przygotowanym jedynie z świeżych liści Camellia sinensis. Jest to jedna z najprostszych z uprawianych gatunków tej rośliny. Przetworzenie ograniczone jest tylko do pośredniej oksydacji. Pochodzi z Chin, a znana jest w największych krajach Azji, a także w Japonii oraz na Bliskim Wschodzie. W kręgu kultur zachodu najbardziej zakorzeniona jest jednak herbata czarna, sukcesywnie poznawana jest odmiana czerwona, a zielona obecnie przeciera szlaki gustu, smaku świadomości i cech zdrowotnych wśród ludzi zachodu. Posiada najliczniejszą zawartość przeciwutleniaczy, niezbędnych witamin, mikro i makro elementów oraz substancji spalających tłuszcz. Warto nadmienić iż możliwości usuwania tłuszczu z naszego organizmu ograniczają się do tłuszczy zbędnych, co pozwala na stosowanie jej jako jednego z najlepszych środków odchudzających.
Suplementy diety stała się niedocenionym szczegółem naszego odżywiania niezależnie od pracy i trybu życia który prowadzimy. Przynosi wiele wartościowych pierwiastków mineralnych, posiada dużo witamin a także polifenole co plasuje ją w pierwszych miejscach wśród sposobów zabezpieczenia dobrego zdrowia przez używanie medycyny naturalnej. Jej doskonały wpływ doceniły nacje Orientu, wprowadzając ją na stałe do codziennej diety i stosując jako tradycyjną kurację na dużo chorób. W wielu rejonach zajmuje należne prominentne miejsce wśród przepisów zapobiegawczych, stosowanych niezależnie od pojawiających się dolegliwości. Sekret właśnie tej zielonej herbaty opiera się na poprawnie poprowadzonym, błyskawicznym przygotowaniu jej do procesu oksydacji w pierwszych kilku godzinach od zbioru. Utrzymuje dzięki temu większą część elementów mineralnych i witaminek A oraz E – tym właściwie różni się od herbat czarnych i czerwonych, które przygotowywane są bardziej odległym okresie od zbioru co nie daje szansy na zachowanie dobroczynnych elementów tej rośliny.
Niedokrwistość wiąże się często z dolegliwościami nowotworowymi. Jej powody to w szczególności problemy zależne od choroby podstawowej, trwającego leczenia lub uwarunkowane niewłaściwym odżywianiem.
Ciekawym procederem stało się również wykorzystywanie powyższej rośliny w produkcji paszy dla zwierząt. Z badań wynika iż mięso zwierząt, karmionych w ten sposób uszlachetnioną mieszaniną, dużo łatwiej się magazynuje i dłużej zachowuje swoją świeżość. Bardzo często stosowana jest jak suplementy diety w różnych rodzajach diet. Dodatek polifenoli ma wpływ również na podsmażane dania, są także dużo zdrowsze.