Sos do Pizzy
•2 duże albo 3 małe pomidory zalewamy w garnuszku wrzątkiem. W tym czasie kroimy całą średnią cebulę i 2 ząbki czosnku na kosteczkę
•sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skórki. Kroimy je na ćwiartki wyrzucając większość wodnistego miąższu
•w średnim garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę ostrej papryki w proszku (pizza leciutko pikantna, 2 czubate łyżeczki – pikantna, 3 – ospizza,nowy sącz,kebab,naleśniki,dowóz,najlepszatra).
Natłuszczamy powierzchnię blachy oliwą.
Sprawdzamy jak wyrosło ciasto. Powinno być prawie 2x większe. Nie musi wcale rosnąć 1,5 godziny jak w niektórych przepisach.pizza,pizzeria,nowy sącz,kebab,najlepsza, Nowym sączu,naleśniki
Sposób wykonania pizza,pizzeria,nowy sącz,kebab,najlepsza, Nowym sączu,naleśniki
•Staramy się odmierzyć dokładnie 20g drożdży (nie instant) Źródło przepisu http://www.przepis-kulinarny.pl Rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę cukru, oraz łyżkę mąki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za gorącej bo zabijemy drożdże). Mieszamy aby wszystko się rozpuściło.
•Odmierzamy 2,5 szklanki mąki – zalecam „tortową”, pół łyżeczki soli, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek – to ważne, ale od biedy można zwykłą. Osobiście wszystkie te składniki umieszczam w misce. Nie zapaćkam całego blatu w kuchni, łatwiej się ugniata ciasto. Ilość wody należy kontrolować, powinno wystarczyć nam 3/4 szklanki jednak ponieważ maka wykazuje różną chłonność może być jej za dużo lub za małpizza,nowy sącz,kebab,naleśniki,dowóz,najlepszao.
Na wcześniej przygotowany kopczyk z mąki z solą i oliwą, wylewamy rozczyn z drożdżami (nie czekamy aż rozczyn zacznie rosnąć). Ugniatamy ciasto, dosypując mąkę, lub dolewając ciepłej wody.
Ugniatamy je około 7 minut. Nie krócej. Wyrobione ciasto posypujemy odrobiną mąki i trzymamy w ciepłym miejscu w misce przykrytej ścierkąpizza,nowy sącz,kebab,naleśniki,dowóz,najlepsza.
Dodatki
Najważniejsze jest to, jakiego sera użyjemy. Koniecznie musi to być MOZZARELLA. Tylko ten ser nadaje pizzy ten pyszny smak. Nie masz tego sera to nie rób tej pizzy.
Proponuję zmieszać 250g Sera Mozarella i 100g Goudy. Ser Mozarella jest biały i mięciutki, kroimy go w kosteczkę, Goudę tarkujemy Źródło przepisu http://www.przepis-kulinarny.plpizza,nowy sącz,kebab,naleśniki,dowóz,najlepsza .